czrs » PROGRAMI » Socijalizacija pasa
enhr

Socijalizacija pasa

Program uzgoja pasa u Centru baziran je na pasminama labrador retriver, zlatni retriver te štenad dobivena križanjem tih dviju pasmina.

Cilj uzgoja je stvaranje što boljih mentalnih i radnih sposobnosti pasa te isključivanje nepoželjnih nasljednih osobina i zdravstvenih problema (displazija kukova, laktova i ramena te bolesti oka) koji neposredno utječu na radne sposobnosti pasa pomagača.

Ljudi nas često pitaju želimo li u školovanje za naše programe uključiti pse nađene na cesti ili pse iz sklonište za napuštene životinje. Dok većina pasa koji se bore za udomljenje čini prekrasne kućne ljubimce, vrlo malo njih ispunjava zdravstvene, temperamentalne i druge stroge uvjete potrebne da bi postali certificirani psi pomagači za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Sukladno tome, Centar Silver ima vlastiti uzgojni program te dobiva štenad od odabranih uzgajivača koji uzgajaju pse s genetskom predispozicijom kako bi bili osposobljeni da s lojalnošću i entuziazmom pružaju dugogodišnju uslugu našim korisnicima.

Program socijalizacije započinje odabirom šteneta u dobi 6 – 8 tjedana i testiranjem njegovih nasljednih predispozicija.
Odabrano štene svoju prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u volonterskoj obitelji, gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti.

Socijalizacija podrazumijeva odrastanje šteneta u zrelu jedinku sa kompletno izgrađenom osobnošću i priviknutu na sve životne sredine i okolnosti u kojima se budući korisnik psa pomagača može naći.

Tijekom socijalizacije, Centar Silver obiteljima pruža stručnu pomoć i podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa. Program socijalizacije obuhvaća kontinuiranu brigu o volonterskim obiteljima socijalizatora i štenadi smještenoj u obitelji u dobi od 2 mjeseca do 16 – 18 mjeseci starosti, odnosno do ulaska u program školovanja.
Nakon završetka programa socijalizacije uzgojni psi ostaju smješteni u volonterskoj obitelji. Uzgojne ženke ostaju u programu do 8 godina starosti ili do četvrtog štenjenja nakon čega se umirovljuju.
Odlaskom na školovanje kontakt obitelji sa psom se nastavlja kroz zajednička druženja vikendom. Školovanje, neovisno o programu, traje osam mjeseci.

Mislite li da je Vaša obitelj prava sredina za socijalizaciju psa koji će biti svakodnevna pratnja i neophodna pomoć osobi s invaliditetom, pridružite nam se i javite telefonom/faksom na broj 01/2394 450 ili na e-mail: centar.silver@czrs.hr.

Link za socijalizaciju

 

 

https://docs.google.com/forms/d/1P-z4yjbJMIoaaqC9naOlTmJR9_2ydusPueCzFaZpKZ4/viewform?edit_requested=true&fbclid=IwAR1BuqE6R3F1juMmtRuCQQdEfUpxOw3C63M3hobmH4ixlkCEyvmMKmC-_7w

 

 

Preuzmite brošuru: Program socijalizacije