Projekti

PROJEKT Novo!!!

SENZIBILIZIRANJE I INFORMIRANJE JAVNOSTI

O PRAVIMA KORISNIKA PASA POMAGAČA

Podržite nas!

 Na linku u nastavku možete pogledati naš letak s osnovnim informacijama:  kako-prepoznati-psa-pomagaca

Prava korisnika pasa pomagača i trenera sa psom pomagačem regulirana su Zakonom o korištenju psa pomagača NN 39/19

Kršenje prava korisnika pasa pomagača problem je s kojim se Centar Silver redovito susreće.  Neopravdano im se onemogućuje ulaz u trgovinu, kafić, restoran, poštanski ured, banku i druga javna mjesta. Zbog neznanja i neinformiranosti ne dozvoljava im se ulazak sa psom, a često se kao opravdanje koriste zdravstveni standardi, alergije ili potencijalno nezadovoljstvo drugih kupaca/posjetitelja. Korisnici pasa pomagača su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, skupine koje se redovito suočavaju sa brojnim izazovima i teško im je boriti se još i pri jednostavnom odlasku u trgovinu, poštu, banku ili za vrijeme vožnje javnim prijevozom.

img_1616

Korisnik će uvijek jasno istaknuti da se radi o psu pomagaču, pas je označen posebnim prslukom- ormom, ima važeću radnu iskaznicu te korisnik ima s njim pravo ulaska na javna mjesta po važećem Zakonu. 

Sa problemom pristupa suočavaju se i naši socijalizatori i treneri pasa pomagača u procesu obuke i školovanja budućeg psa pomagača. U tom razdoblju nužno je da pas posjećuje sva javna mjesta u kojima će obavljati svoju dužnost za vrijeme svog radnog vijeka (banke, pošte, trgovine, pekare,  restorane, kafiće, bolnice, ljekarne, javni prijevoz itd.). Na pse pomagače ne odnosi se zabrana ulaska koja se odnosi na pse kućne ljubimce.

Ovim Vas putem potičemo da informirate i senzibilizirate sebe, svoju obitelj i radnu okolinu, svoje susjedstvo, prijatelje i poznanike.

Na linku u nastavku možete pogledati naš letak s osnovnim informacijama:  kako-prepoznati-psa-pomagaca

 


Podržite nas!

Donirajte sredstva za ovaj projekt i sudjelujte u senzibiliziranju i informiranju javnosti o pravima korisnika pasa pomagača uplatom donacije Centru Silver s naznakom „informiranje javnosti“ na broj žiro računa: 2360000-1102037471

Hvala Vam!


 

PROJEKT Novo!!!

EDUKACIJA DJELATNIKA CENTRA SILVER ZA PROVOĐENJE PROGRAMA ŠKOLOVANJA

PASA POMAGAČA ZA OSOBE OBOLJELE OD EPILEPSIJE 

Podržite nas!

Centar za rehabilitaciju Silver, u suradnji s belgijskom školom pasa pomagača “Hachiko vzv”, započeo je u veljači 2016. godine s edukacijom svojih instruktora o školovanju pasa pomagača za osobe oboljele od epilepsije. U tijeku je izrada programa za školovanje ovih pasa, te Centar Silver ima u planu uskoro pokrenuti Program dodjele pasa pomagača za osobe oboljele od epilepsije.

Nadamo se da će uskoro biti zadovoljeni svi potrebni preduvjeti za početak školovanja prvih pasa za korisnike s epilepsijom. Trening pasa je dugotrajan i zahtjevan i još nismo u mogućnosti reći kad će prvi uspješni psi za korisnike s epilepsijom u Hrvatskoj biti odškolovani, no nadamo se da će to biti uskoro i da će što prije biti dodijeljeni korisnicima.

5-veshhej-o-kotoryx-sobaki-mogut-nas-preduprezhdat-4

Kao i kod ostalih skupina pasa pomagača, važno je naglasiti što se može, a što ne može od psa očekivati. Također, postoje konkretni kriteriji za buduće korisnike jer, zbog specifičnosti bolesti, psa nije moguće trenirati niti on može biti od koristi svim osobama oboljelim od epilepsije. Želimo naglasiti i da je neizostavna osobina korisnika strpljenje, s obzirom da je školovanje pasa pomagača dugotrajan proces i da je ovaj Program tek u fazi pokretanja.

U svijetu se školuju dvije vrste pasa za oboljele od epilepsije: tkz. alert psi i response psi. Centar Silver školovati će response pse – pse koji reagiraju u trenutku napada: donose mobitel, lijekove, pozivaju pomoć, bude osobu i sl. Alert psi su psi koji mogu nagovjestiti epileptični napad i samim time najaviti ga korisniku kako bi se pripremio, njih nismo u mogućnosti školovati.

Više informacija o psima pomagačima za osobe oboljele od epilepsije možete dobiti mailom ili telefonom na kontakte Centra.

 


Podržite nas!

Donirajte sredstva za ovaj projekt i omogućite izvedbu edukacije i uvođenje ovog programa uplatom donacije Centru Silver s naznakom „edukacija dijabetes pas“ na broj žiro računa: 2360000-1102037471

Hvala Vam!


 

PROJEKT Novo!!!

EDUKACIJA DJELATNIKA CENTRA SILVER ZA PROVOĐENJE PROGRAMA ŠKOLOVANJA

PASA POMAGAČA ZA OSOBE S DIJABETESOM 

Podržite nas!

Centar Silver u srpnju 2016. planira organizaciju edukacije svojih djelatnika za uvođenje novog programa školovanja pasa pomagača za osobe s dijabetesom.

2000-01-01-00.00.06

 

Psi pomagači za osobe s dijabetesom školuju se kako bi prepoznali promjene razine šećera u krvi kod korisnika i alarmirali ga na vrijeme što omogućuje pravovremeno uzimanje medikamenata i sprječavanje dijabetičke kome. Nagle promjene razine šećera u krvi uzrokuju kemijske promjene u tijelu koje se mogu prepoznati iz daha i znoja a uključuju jedinstvene kemijske elemente koje su neki psi u mogućnosti namirisati.

Ukoliko se osiguraju financijska sredstva edukacija stručnih djelatnika Centra Silver bit će organizirana u srpnju 2016. godine, a održati će je inozemni stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u ovom području. Tada novostečena znanja i vještine instruktora i trenera pasa pomagača Centra Silver omogućila bi skori početak školovanja ove skupine pasa pomagača, te uvođenje programa dodjele pasa pomagača za osobe s dijabetesom koji zasad u Hrvatskoj nije dostupan.

Ukupan iznos sredstava koji je potrebno prikupiti za održavanje edukacije iznosi 25.000 kuna.

 


Podržite nas!

Donirajte sredstva za ovaj projekt i omogućite izvedbu edukacije i uvođenje ovog programa uplatom donacije Centru Silver s naznakom „edukacija dijabetes pas“ na broj žiro računa: 2360000-1102037471

Hvala Vam!


 

 

ARHIVA PROJEKTNIH AKTIVNOSTI:

S ciljem neprestanog unaprjeđivanja kvalitete usluge osobama s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem te djeci s teškoćama u razvoju, Centar za rehabilitaciju Silver sudjeluje u više domaćih i međunarodnih projekata i programa, bilo kao njihov nositelj ili kao aktivni partner.

PROJEKTI U 2012. GODINI

PROJEKTI U 2013. GODINI

PROJEKTI U 2014. GODINI