czrs » kategorija » Novosti » Edukativno predavanje za stručnjake o primjeni podloga za govorenje – Talking Mats – a u rehabilitaciji osoba s invaliditetom
enhr

Edukativno predavanje za stručnjake o primjeni podloga za govorenje – Talking Mats – a u rehabilitaciji osoba s invaliditetom

U sklopu projekta „Primjena novih asistivnih tehnologija u komunikaciji i radu s osobama s invaliditetom te djecom s teškoćama u razvoju“ uz financijsku potporu Grada Zagreba održano je edukativno predavanje za stručnjake o primjeni podloga za govorenje – Talking Mats – a u rehabilitaciji osoba s invaliditetom.

Talking Mats je komunikacijsko sredstvo koje koristi set simbola. Dizajnirano je kao pomoć osobama s komunikacijskim poteškoćama, a omogućuje im adekvatno izražavanje ideja, misli i osjećaja.

Talking Mats pomaže ljudima donositi odluke pružajući im strukturu gdje su informacije prezentirane u manjim dijelovima podržanim simbolima. Ovim sredstvom pruža se osobama vrijeme i prostor za razmišljanje o informacijama, zaključivanje i izražavanje onoga što osjećaju u vizualnom obliku koji se lako može zabilježiti. Talking Mats aktivno koriste stručnjaci iz različitih područja, a uključuje osobe sa i bez komunikacijskih teškoća.

Predavanju je prisustvovalo 7 stručnih djelatnika Centra Silver a održala ga je gđa. Silvija Philipps Reichherzer iz Akademije za razvojnu rehabilitaciju.  Tijekom predavanja sudionici su upoznati s načinom korištenja podloga za govorenje te stekli osnovna znanja o njihovoj primjeni.