czrs » PROGRAMI » Program (re)habilitacija sa psom
enhr

Program (re)habilitacija sa psom

U Centru za rehabilitaciju Silver se provodi program (re)habilitacije s terapijskim psom u koji se uključuju korisnici koji iz različitih razloga nisu u mogućnosti imati psa kod kuće ili su u periodu čekanja na psa pomagača.

Korisnici su najčešća djeca s različitim teškoćama u razvoju, a program (re)habilitacije se temelji na tome da se kroz timsku inicijalnu procjenu, suradnju s roditeljima i drugim osobama te stručnjacima koji su uključeni u život korisnika izrađuje individualni plan za svakog korisnika i određuju ciljevi koje se želi postići uključivanjem terapijskog psa u (re)habilitacijski proces.

Kroz uključivanje terapijskog psa može se utjecati na različite aspekte razvoja,  uzimajući u obzir teškoće, ali i jake strane odnosno mogućnosti svakog korisnika:

  • senzomotorički razvoj
  • kognitivni razvoj
  • komunikacijski razvoj
  • psihosocijalni i emotivni razvoj

Terapijski pas može imati ulogu pomagača ili motivatora korisnika u vježbama, aktivnostima ili igri za vrijeme (re)habilitacije jer je poznato da pas svojom prisutnošću može utjecati pozitivno na raspoloženje, smanjiti anksioznost i djelovati opuštajuće, biti emocionalna podrška. Prijateljstvo koje korisnik postepeno razvije s terapijskim psom jača samopouzdanje i osjećaj sigurnosti tako da prepreke i izazovi koji su se činili velikim kroz to zajedništvo i igru postaju lakše savladivima.

Program (re)habilitacije uz terapijskog psa također uključuje i navikavnje korisnika na prisutnost psa, smanjenje straha, razvijanje osjećaja i brige za drugo živo biće.

Specifičnosti uključivanja terapijskog psa se definiraju  prema svakom korisniku odnosno njegovim individualnim potrebama i mogućnostima, a u odnosu na tip teškoća u razvoju  (autistični spektar, hiperaktivnost, različite motoričke, govorne ili intelektualne teškoće, gluhoća, sljepoća…).

Posebno se vodi računa o tome da program (re)habilitacije uz terapijskog psa za korisnika bude funkcionalan, odnosno da bez obzira na to što korisnik doma nema psa u svakodnevni život prenese dio koji je usvojio u programu. Tu je od posebne važnosti naša suradnja s roditeljima.

U sklopu suradnje s drugim ustanovama za djecu s teškoćama u razvoju uključujemo pse pomagače u terapijski rad s korisnicima njihovih usluga.